18 mei 2018

Tomatenteler hergebruikt plantafval

De Pijnackerse tomatenteler Duijvestijn wil dat er meer groenafval gebruikt wordt als brandstof of als middel voor productontwikkeling. Op die manier kan de inzet van fossiele hulpbronnen tot een minimum beperkt worden. Weer zo’n innovatieve ondernemer in de gemeente Pijnacker-Nootdorp die we even voor het voetlicht willen zetten. Een bedrijf om trots op te zijn!

Water

De gebroeders Duijvestijn streven naar 100 procent hergebruik van water. De belangrijkste watervoorziening is regenwater dat wordt verzameld van de daken van de kassen. Overtollig regenwater in de winter wordt opgeslagen in een tank voor gebruik in de zomer.

Groenafval

Duijvestijn is ervan overtuigd dat er ook veel meer kan worden gedaan met het groenafval, zoals restanten stelen en bladeren van planten en onverkoopbare groenten en fruit. Het kan gebruikt worden als brandstof of als grondstof voor nieuwe producten. Er wordt nu al papier en karton van gemaakt. Ted Duijvestijn: ‘Tot nu toe hebben we 50.000 verpakkingen geproduceerd, maar we zouden 500 miljoen moeten produceren om impact te maken. Nu is het de uitdaging om de productie op te schalen.’

Aardwarmte

Duijvestijn denkt bij circulaire tuinbouw ook aan aardwarmte. ‘Er zit warmte en energie opgeslagen in de korst van onze planeet. In 2012 hebben we een put van 2.300 meter diep geboord. Het geeft toegang tot warm water. Het afgekoelde water gaat weer terug de grond in.’ De glastuinder verwarmt nu 19,5 hectare kassen. Het bedrijf heeft ook een duurzame droogmachine ontwikkeld. ‘Als we een overschot aan tomaten hebben en wanneer onze machines overtollige warmte produceren, droogt de machine de tomaten. We brengen nu dus ook al onze eigen gedroogde tomaten op de markt.’

In de kas bij Duijvestijn Tomaten

< Alle nieuwsberichten